Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność
tim: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność:
a2(1+b4)+b2(1+a4) <= (1+a4)(1+b4)
23 paź 15:53
asd:
23 paź 16:24
√81: umie to ktoś, bo próbowałem rozwiązać i też nie wiem jak się za to zabrać
29 paź 20:01
Dzień Pluszaka:
zarejestruj się na matematyka.pl i wrzuć , tam jest kobita o ksywie Bosa Nike , ona rozwala
nierówności od 10−12 lat, każdą ci zrobi
29 paź 21:33
tim: Ok, dzięki za radę
29 paź 22:26
mat: x = a2, y=b2 czyli x,y nieujemne i zadanie sprowadza się do
x(1+y2)+y(1+x2)≤(1+x2)(1+y2)
29 paź 22:41
ABC:
i dzielimy stronami przez (1+x
2)(1+y
2) dostając
a to prawda na mocy wzorów skróconego mnożenia
| | 2x | | x | | 1 | |
(1−x)2≥0, 1−2x+x2≥0, 2x≤1+x2, |
| ≤1 , |
| ≤ |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 2 | |
Eta ty masz łeb jak sklep
29 paź 22:51
mat:
x+xy2+y+yx2≤1+y2+x2+x2y2
x+xy2+y+yx2−y2−x2−x2y2−1≤0
(y−1−y2)x2+(y2+1)x+(y−1−y2)≤0
Jeżeli by to potraktować jako nierówność kwadratowa zmiennej "x" to:
1) a = y−1−y2 < 0 (łatwo sprawdzić)
2) p = −b/(2*a) > 0 bo b>0, a<0
Wystarczy pokazać, że Δ≤0
Δ=(y2+1)2−4*(y−1−y2)2=...=−(y−1)2(3y2−2y+3)
Widać zatem, że Δ≤0 (Δ=0 tylko gdy y=1)
29 paź 22:55
mat: ABC fajne

Ja skomplikowałem sobie niepotrzebnie
29 paź 22:55