Stężenia procentowe
Bodzio: Ile litrów syropu o stężeniu 80% należy zmieszać z 20 litrami syropu o stężeniu 20%, aby
otrzymać syrop
o stężeniu 40% ?
24 paź 19:21
daras: Jest to problem młodego chemika lub starego nalewkarza
24 paź 19:24
Bodzio: młodego chemika
24 paź 19:26
Bodzio: masz pomysł?
24 paź 19:26
24 paź 19:26
daras: Ty chyba nie chodziłeś do szkoły podstawowej
24 paź 19:27
Ciocia:

Prosta sprawa
W pierwszej probówce jest roztwór 80% w drugiej 20 % a otrzymasz 40%
teraz tylko mnożysz i masz równanie
80x + 400= 40( x+20)
80x +400 = 40x + 800
rozwiązujemy równanie
40x= 400
więc x=10 l
Odp. należy użyć 10l syropu 80%
24 paź 21:06