Zbadanie monotonicznosci ciagu z funkcja trugonometryczna
PseudoMat: Pomocy!
Dostalem cos takiego do rozwiazania bez zadnego omawiania tego typu zagadnienia.
Probowalem to zrobic na zasadzie an+1−an oraz staralem sie cos konkretnego wyciagnac z
analizy szkicu wykresu, ale nie doszedlem do niczego pewnego.
Zbadaj monotonicznosc ciągu √sin1/n= an
21 paź 11:07
Min. Edukacji: Idz do biblioteki wypożycz na weekend ze 3 książki, chyba masz wiekszy limit?
i poczytaj
21 paź 13:38
I'm back:
Jaki poziom edukacji?
Kojarzysz wzory skróconego mnozenia?
Kojarzysz wzory trygonometryczne?
Jeżeli nie − to najpierw przygotuj się z tych działów bo de facto one tutaj będą
najistotniejsze.
21 paź 14:46
jc:
0< 1/(n+1) < 1/n ≤ 1 <π/2
0< sin 1/(n+1) < sin 1/n
√sin 1/(n+1) < √sin 1/n
ciąg jest malejący
21 paź 17:51
PseudoMat: Dzieki wielkie, Min. Edukacji, bardzo mi pomogles.
I'm back ==> Tak, kojarze te wzory, ale nie wiem, jak je wykorzystac. Moze jakas podpowiedz
chociaz?
21 paź 19:55
PseudoMat: A za rozwiazanie od jc naprawde dziękuję. Juz mniej wiecej ogarniam, o co chodzi.
21 paź 19:56
wredulus_pospolitus:
no to podejście bardziej standardowe (o którym wcześniej myślałem):
a
n+1 − a
n =
√sin(1/(n+1)) −
√sin(1/n) = // odpowiedni wzór skróconego mnożenia // =
| | sin(1/(n+1)) − sin(1/n) | |
= |
| = // odpowiedni wzór |
| | √sin(1/(n+1)) + √sin(1/n) | |
trygonometryczny // =
| | | | 1/(n+1) + 1/n | | 1/(n+1) − 1/n | | 2cos( |
| )sin( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | √sin(1/(n+1)) + √sin(1/n) | |
| | | | 2n+1 | | −1 | | 2cos( |
| )sin( |
| ) | | | 2n(n+1) | | 2n(n+1) | |
| |
= |
| = |
| | √sin(1/(n+1)) + √sin(1/n) | |
| | | | 2n+1 | | 1 | | −2cos( |
| )sin( |
| ) | | | 2n(n+1) | | 2n(n+1) | |
| |
= |
| < 0 |
| | √sin(1/(n+1)) + √sin(1/n) | |
21 paź 22:06
chichi:
@
wredulus−pospolitus czy to pełne rozwiązanie?
21 paź 22:33
Min. Edukacji: @PseudoMat tego wszystkiego bus się dowiedział z podręczników, nie czytając jesteś tylko
Pseudo
22 paź 07:06
PseudoMat: wredulus
pospolitus −> tobie rowniez dziekuje za rozwiazanie (nie wpadlbym na to, zeby uzyc
roznicy sinusow).
Jednazke teraz jestem lekko zdziwiony, bo wyszlo ci, ze jest to ciag malejacy.
Natomiast z rozwiazanie wyzej wynika, ze jest rosnacy.
To chodzi o przedzialy? Ze raz jest malejacy, a raz rosnacy

?
22 paź 19:08
PseudoMat: A, ok.
Zle spojrzalem. Wszystko sie zgadza 😅
Kończę temat w takim razie
22 paź 19:09