matematykaszkolna.pl
Zbadanie monotonicznosci ciagu z funkcja trugonometryczna PseudoMat: Pomocy! Dostalem cos takiego do rozwiazania bez zadnego omawiania tego typu zagadnienia. Probowalem to zrobic na zasadzie an+1−an oraz staralem sie cos konkretnego wyciagnac z analizy szkicu wykresu, ale nie doszedlem do niczego pewnego. Zbadaj monotonicznosc ciągu sin1/n= an
21 paź 11:07
Min. Edukacji: Idz do biblioteki wypożycz na weekend ze 3 książki, chyba masz wiekszy limit? i poczytaj
21 paź 13:38
I'm back: Jaki poziom edukacji? Kojarzysz wzory skróconego mnozenia? Kojarzysz wzory trygonometryczne? Jeżeli nie − to najpierw przygotuj się z tych działów bo de facto one tutaj będą najistotniejsze.
21 paź 14:46
jc: 0< 1/(n+1) < 1/n ≤ 1 <π/2 0< sin 1/(n+1) < sin 1/n sin 1/(n+1) < sin 1/n ciąg jest malejący
21 paź 17:51
PseudoMat: Dzieki wielkie, Min. Edukacji, bardzo mi pomogles. I'm back ==> Tak, kojarze te wzory, ale nie wiem, jak je wykorzystac. Moze jakas podpowiedz chociaz?
21 paź 19:55
PseudoMat: A za rozwiazanie od jc naprawde dziękuję. Juz mniej wiecej ogarniam, o co chodzi.
21 paź 19:56
wredulus_pospolitus: no to podejście bardziej standardowe (o którym wcześniej myślałem): an+1 − an = sin(1/(n+1))sin(1/n) = // odpowiedni wzór skróconego mnożenia // =
 sin(1/(n+1)) − sin(1/n) 
=

= // odpowiedni wzór
 sin(1/(n+1)) + sin(1/n) 
trygonometryczny // =

1/(n+1) + 1/n 1/(n+1) − 1/n 
2cos(

)sin(

)
 2 2 

=

=
 sin(1/(n+1)) + sin(1/n) 

2n+1 −1 
2cos(

)sin(

)
 2n(n+1) 2n(n+1) 

=

=
 sin(1/(n+1)) + sin(1/n) 

2n+1 1 
2cos(

)sin(

)
 2n(n+1) 2n(n+1) 

=

< 0
 sin(1/(n+1)) + sin(1/n) 
21 paź 22:06
chichi: @wreduluspospolitus czy to pełne rozwiązanie?
21 paź 22:33
Min. Edukacji: @PseudoMat tego wszystkiego bus się dowiedział z podręczników, nie czytając jesteś tylko Pseudo
22 paź 07:06
PseudoMat: wreduluspospolitus −> tobie rowniez dziekuje za rozwiazanie (nie wpadlbym na to, zeby uzyc roznicy sinusow). Jednazke teraz jestem lekko zdziwiony, bo wyszlo ci, ze jest to ciag malejacy. Natomiast z rozwiazanie wyzej wynika, ze jest rosnacy. To chodzi o przedzialy? Ze raz jest malejacy, a raz rosnacy?
22 paź 19:08
PseudoMat: A, ok. Zle spojrzalem. Wszystko sie zgadza 😅 Kończę temat w takim razie
22 paź 19:09