Prawdopodobieństwo - proszę o pomoc
Bida: 1. Z klasy 25 osobowej wybieramy 3 osobową delegację. Jakie jest prawdopodobieństwo że Anna i
Grzegorz zostaną wybrani?
2. 6 kul wrzucamy na chybił trafił do 4 pudełek. Jakie jest prawdopodobieństwo że wszystkie
kulki znajdą się w jednym pudełku?
1 lis 22:52
wredulus_pospolitus:
czyli ilość możliwości wybrania jednej osoby z pozostałych 23 osób przez wybranie trzech osób z
całej klasy
(2) tutaj niestety musimy się dopytać oto czy kule są rozróżnialne i czy pudełka są
rozróżnialne.
W zależności od odpowiedzi będzie to (moim zdaniem):
| | 24 | | 4 | | 1 | |
P(B) = |
| lub P(B) = |
| = |
| |
| | 74 | | 46 | | 45 | |
1 lis 23:03
Bida: Bardzo dziękuję
2 lis 21:22