Topologia, wnętrze, domknięcie, brzeg
Wujek Andrzej z Wejherowa: Witam szanowne grono

Czy mogę prosić o pomoc z poniższym zadaniem?
W zbiorze X = {1, 2, 3, 4, 5} wprowadzamy topologię
τ = {∅, {1}, {4}, {2, 3}, {1, 4}, {1, 2, 3}, {2, 3, 4}, {1, 2, 3, 4}, {1, 2, 3, 4, 5}}.
Wyznaczyć zbiory domknięte w tej topologii. Znaleźć wnętrze, domknięcie i brzeg zbiorów
{2, 3, 5} oraz {1, 3}.
22 paź 18:31
mat: Zbiór D jest domknięty jeżeli X\D ∊ T
22 paź 19:52
Wujek Andrzej z Wejherowa: Rozumiem, że zbiór D to są elementy zbioru T?
23 paź 11:25
Wujek Andrzej z Wejherowa: Poszczególne elementy*
23 paź 13:04
mat: D powinien zawierać elementy X tak żeby był spełniony warunek np
D = {1} nie jest domknięty, bo X\D = {2,3,4,5} ∉ T
23 paź 22:02
Wujek Andrzej z Wejherowa: Dobrze, rozumiem i oczywiście dziękuję. Jednak co z wnętrzem, domknięciem
i brzegiem zbiorów {2, 3, 5} oraz {1, 3}?
24 paź 15:43
mat: Poczytaj troche definicji

Domknięcie zbioru to najmniejszy zbiór domknięty zawierający dany zbiór
{2,3,5} sam w sobie jest domknięty, bo {1,4} ∊ T więc domknięcie tego zbioru to ten zbiór
{1,3} nie jest domknięty, bo {2,4,5} nie należy do X więc...
24 paź 19:58
Wujek Andrzej z Wejherowa: Dziękuję, postaram się dać z siebie więcej
25 paź 00:09