Wyznacz największą wartość funkcji
luna: Wyznacz największą wartość funkcji:
wiem, że delta jest ujemna, ale co dalej...?
4 lis 17:54
I'm back:
x
2 − 2x + 3 = x
2 − 2x + 1 + 2 = (x−1)
2 + 2
Stad najmniejsza wartość jaka przyjmuje mianownik to
4 lis 18:00
I'm back:
Inny sposób − − − szukasz ywierzchołka paraboli − − − odpowiednie wzory są do tego
4 lis 18:01
I'm back:
PS. Delta musiała być ujemna, w przeciwnym razie nie istniałaby największą wartość tejże
funkcji, a co gorsze, funkcja nie byłaby określoną dla pewnych x
4 lis 18:02
janek191:
y = x
2 − 2 x + 3
q = ( − 1)
2 − 2*(−1) + 3 = 1 + 2 + 3 = 6 = y
min
więc
| | 1 | | 1 | |
fmax = f(6) = |
| = |
| |
| | 62 − 2*6 + 3 | | 27 | |
4 lis 18:02
janek191:
Pomyłka

p = 1
więc q = 2
4 lis 18:05
luna: czyli fmax = f(p)?
4 lis 18:16
wredulus_pospolitus:
no nie da się ukryć, że tak właśnie jest
| | 1 | |
p = xwierzchołka −−−> f(p) = f(xwierzchołka) = |
| |
| | ywierzchołka | |
4 lis 18:18
luna: haha super! dziękuje Wam bardzo! <3
4 lis 18:19