Ciągi, prosze o pomoc
Kinia: Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg (a−c, c−b, 2a) jest ciągiem
geometrycznym,
gdzie a,b,c sa pewnymi liczbami rzeczywistymi.
Wyznacz ten ciąg. Zapisz obliczenia
4 lis 10:39
chichi:
(a, b, c) = (b−r, b, b+r) − ciąg aryt.
(a−c, c−b, 2a) = (−2r, r, 2b−2r)
r
2 = −2r(2b−2r) ⇒ r
2 + 4r(b−r) = 0 ⇒ r(r + 4b − 4r) = 0 dalej już myślę że dasz radę
4 lis 11:09
I'm back:
zapiszmy:
a = a
b = a+r
c = a+2r
Wtedy mamy:
r2 = (−2r)*(2a) − − − > r = − 4a
2b = a + c i podstawiasz
4 lis 11:12
Kinia: dziekuje, fajny pomysl z takim rozpisaniem, ale jak podstawie r= −4a do 2b = a + c to wychodzi
mi tożsamosć
4 lis 11:34
Kinia: a z tej zaleznosci r(r + 4b − 4r) = 0 to tez nie umiem wyliczyc b, wychodzi mi za pomoca r. A
potem znow tożsamosc
4 lis 11:42
chichi:
| | 4 | |
no i se nie wyliczysz, z mojego równania np. r = |
| b, wówczas ciągu wyglądają tak: |
| | 3 | |
| | 1 | | 7 | |
(− |
| b, b, |
| b) − postęp arytmetyczny |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
(− |
| b, |
| b, − |
| b) − postęp geometryczny |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i ty chcesz wyznaczyć konkretne 'b'? ich jest nieskończenie wiele...
4 lis 11:55
Kinia: aaaa ok, tego nie przewidzialam, myslalam ze musza wyjsc konkretne liczby. Bardzo dziekuje za
pomoc!
4 lis 12:26