Granica szeregu z suma elementów
Człek_od_matmy: Policz granice.
[sigma] E ("n" ponad nią i "k=1" pod) 1/2k
3 lis 20:36
I'm back:
Policz skończona sumę ciągu geometrycznego an=0.5n
Wzor że szkoły średniej − − − w czym problem?
3 lis 20:43
Człek_od_matmy: Sekunda.
Czyli dobrze rozumiem, ze granica bedzie wynosila po prostu 2?
3 lis 21:02
chichi:
a ile wynosi ta suma?
3 lis 21:05
ABC:
gdybyś sumował od zera to może wyszłoby 2
3 lis 21:08
Człek_od_matmy: Ehhh, to od poczatku.
Suma ciagu geom. an = 0.5n jest rowna 1 dla szeregu, bo |q|<1.
Tylko, ze I'm back napisal, ze ma to byc suma skonczona, czyli juz nie wiem, czy chodzi o to
wyzej, czy o wzor
na sume S=(1−qn/1−q)*a1
3 lis 21:32
Mila:
Na poziomie LO.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| + |
| + |
| + |
| +...... |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2S=1+ |
| + |
| + |
| + |
| +........... |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
2S−S=S=1
3 lis 21:43
chichi:
a czy pomysł podany powyżej nie jest na poziomie LO?
3 lis 21:46
Człek_od_matmy: Ogolnie dzięki za pomoc.
Teraz nie mam watpliwosci, co do rozwiazania.
Choc ten terroryzm psychologiczny na temat poziomu wiedzy z liceum mnie bawi.
Jasne, ze wiem, dlaczego tak piszecie, ale mimo wszystko jest to zabawne.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
3 lis 21:56