Proszę o wyjaśnienie tego zadanka :))
Krzyś: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, wiedząc że:
przyjmuje ona największą wartość równą 2, a jej miejscami zerowymi są liczby −1 i 3
17 lip 18:33
Bogdan:
| | x1 + x2 | |
W = (xw, yw), x1 = −1, x2 = 3, xw = |
| = ..., yw = 2 |
| | 2 | |
postać iloczynowa y = a(x − x
1)(x − x
2) lub postać kanoniczna y = a(x − x
w)
2 + y
w
Wstaw dane do równania funkcji i oblicz współczynnik a
17 lip 18:40
Krzyś: Dzięki wielkie
17 lip 18:47
Benny: Możemy też skorzystać z wzorów viete'a.
b=−2a
c=−3a
więc równanie postaci y=ax
2+bx+c zapiszemy w postaci:
y=ax
2−2ax−3a
mamy punkt W(1;2) (jak obliczyć x
w masz pokazane wyżej

)
podstawiamy punkt W do równania i dostajemy a
17 lip 18:59
Marta: Skąd x=1
20 paź 14:57
chichi:
| | a + b | |
dla funkcji kwadratowej: f(a) = f(b) ⇒ p = |
| |
| | 2 | |
20 paź 15:00
chichi:
| | x1 + x2 | |
w szczególności: f(x1) = 0 = f(x2) ⇒ p = |
| |
| | 2 | |
20 paź 15:01