trójkaty
Kamila: Poprowadzono prostą k równoległa do boku AB trójkata ABC. W jakim stosunku podzieliła ona
wysokość trójkata, jezeli trójkat podzieliła na dwie figury o równych polach?
Wiem, że stosunek pola duzego trójkata do małego jest jak 2:1, czyli k2=2, czyli skala
podobieństwa jest √2., ale nie umiem tego zapisać czytelnie.
27 paź 07:54
chichi:
to jest czytelny zapis, w matematyce nie należy bać się używać słów, ba ażeby być bardziej
zrozumiałym nawet należałoby ich używać. Można te słowa ewentualnie zastąpić symbolami
matematycznymi, ale nie trzeba.
Zrób rysunek pooznaczaj wszystko, zapisz dlaczego trójkąty są podobne, a później:
| PΔ1 | | 2P | | h1 | |
| = k2 ⇒ |
| = k2 ⇒ k =√2 ⇒ |
| = √2 |
| PΔ2 | | P | | h2 | |
27 paź 08:31
Kamila: W odpowiedziach w zbiorze mam ( √2−1) :1 i nie wiem jak wyjść na taki zapis
27 paź 09:44
K8:
| u+w | | w | | w | |
| =√2 ⇒ |
| +1=√2 ⇒ |
| =√2−1 |
| u | | u | | u | |
w : u=(
√2−1) : 1
=============
27 paź 12:43
Kamila: Dziekuję
27 paź 17:12