prawdopodobieństwo zdarzeń losowych
aga:
W pudełku znajdują się dwie kule białe i cztery czarne. Losujemy z pudełka
dwie kule bez zwracania. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
a) wylosowane kule są tego samego koloru,
b) wylosowane kule są różnych kolorów.
proszę o pomoc z wyjaśnieniem
26 paź 21:00
wredulus_pospolitus:
| | 4 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| *2 czyli losujemy najpierw czarną później białą lub na odwrót |
| | 6 | | 5 | |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| czyli losujemy dwie czerwone lub dwie białe |
| | 6 | | 5 | | 6 | | 5 | |
LUB
P(B) = 1 − P(A) ponieważ można wylosować tylko albo dwie różnego koloru albo dwie takiego
samego koloru ... dlatego też P(A) + P(B) = 1
26 paź 21:41