Fajne i proste zadanko.
muknobs: Dane jest równanie:
x
4 + ax
3 + bx
2 + ax + 1 = 0
gdzie a i b są liczbami rzeczywistymi takimi, że wszystkie pierwiastki tego równania są
liczbami rzeczywistymi.
| | 1 | |
1) Pokazać, że jeżeli k jest pierwiastkiem tego równania, to również |
| nim jest. |
| | k | |
2) Wyznaczyć wszystkie wartości a i b, dla których równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
3) Pokazać, że jeżeli równanie ma dokładnie trzy różne pierwiastki, to b = 2a − 2 lub b = −2a −
2.
4) Rozwiązać równanie dla b = 2a − 2 w zależności od a.
5) Znaleźć konieczne i wystarczające warunki dla istnienia dokładnie trzech różnych
pierwiastków tego równania w zależności od a i b.
1 lis 01:34
ABC:
skoro takie proste, dlaczego nie zamieściłeś pięknego referatu z rozwiązaniem ?
1 lis 07:14
Mariusz:
1)
| | 1 | |
Jeżeli podstawimy x= |
| to otrzymamy |
| | y | |
| 1 | | a | | b | | a | |
| + |
| + |
| + |
| +1=0 |
| y4 | | y3 | | y2 | | y | |
Po obustronnym pomożeniu równania przez y
4 dostajemy
1+ay+by
2+ay
3+y
4=0
i otrzymaliśmy równanie różniące się kolejnością wyrazów
ale wiemy że w skończonej sumie
dodawanie jest przemienne więc kolejność wyrazów nie ma znaczenia
i otrzymaliśmy to samo równanie co przed podstawieniem
2)
Tutaj przydatny będzie wzór skróconego mnożenia
(x−p)
4 bądź (x+p)
4 a następnie wystarczy porównać współczynniki przy odpowiednich wyrazach
4)
To równanie akurat łatwo rozwiązać dla wszystkich możliwych wartości a oraz b
i to także metodą polegającą na przedstawieniu wielomianu
najpierw w postaci różnicy kwadratów a następnie iloczynu dwóch trójmianów
Pojawiające się równanie trzeciego stopnia będzie już częściowo rozłożone i łatwo będzie
wyciągnąć wspólny czynnik
5)
(x−p)
3(x−q)=x
4+ax
3+bx
2+ax+1
W punkcie trzecim można by skorzystać z wyników uzyskanych w punkcie piątym
1 lis 07:35