Prawdopodobieństwo
BenQ: 1)Z cyfr 1,2,3,4 utworzono takie czterocyfrowe kody że suma pierwszych dwóch cyfr jest
parzysta a suma ostatnich dwóch jest nieparzysta (cyfry mogą się powtarzać). Liczba możliwych
kodów jest równa:
a)2
4
b)2
6
c)2
5+2
5
2)Z talii 52 kart wybrano sześć kart tak że były wśród nich dokładnie 2 asy i 2 króle. Liczba
takich wyborów jest równa:
3)W pudełku jest 10 lizaków: 6 malinowych i 4 truskawkowe. Dziecko wyjmuje 4 lizaki.
Prawdopodobieństwo tego że wśród nich:
| | 1 | |
a)nie ma lizaków truskawkowych jest równe |
| |
| | 14 | |
| | 13 | |
b)są tylko lizaki truskawkowe jest równe |
| |
| | 14 | |
| | | |
c)są 3 lizaki malinowe i 1 truskawkowy jest równe |
| |
| | | |
Proszę o pomoc w w/w zadaniach z góry dziękuję
8 lip 13:31
daras: dzisiaj na rynku kupiłem i maliny ( 3zł) i truskawki ( po 7zł)
8 lip 13:35
BenQ: Ω=
Dobrze myślę i potem to sprawdzić z odp A?
8 lip 13:47
J: Zad 2 .... odpowiedź: c)
8 lip 13:56
BenQ: ale dobrze kminie w tym 2 czy nie koniecznie >?
8 lip 13:57
BenQ: | | | |
znaczy tam powinno być IAI= | |
| | |
8 lip 13:58
J: a) Jesli nie ma truskawkowych, to są same malinowe:
8 lip 14:00
J: | | IAI | |
Odwrotnie... P(A) = |
| |
| | IΩI | |
8 lip 14:01
BenQ: P(A)=15/210
8 lip 14:08
BenQ: | | | |
w podpunkcie b) IAI= | czyli 1 więc raczej nie ma opcji żeby się zgadzało |
| | |
8 lip 14:11
Superzorro: (X+1)(y+1)
___________=xy
2
2 lis 03:19