prawdopodobieństwo zdarzeń losowych- kolejność n osób
aga:
8. Ustawiono w dowolnej kolejności n osób.
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że pomiędzy dwiema ustalonymi osobami będzie znajdować się
dokładnie r osób.
b) Obliczyć prawdopodobieństwo jak w punkcie a), ale dla osób ustawionych w okrąg
bardzo proszę o pomoc z wyjaśnieniem
26 paź 21:06
wredulus_pospolitus:
oczywiście zakładamy, że r+2 ≤ n
| | n! | |
P(A) = |
| *(n−2)!*2! |
| | (r+1)! | |
jeżeli dodatkowo n ≠ 2r + 2
P(B) = (n−2)!*2!
jeżeli natomiast n = 2r + 2
P(B) = (n−2)!
26 paź 21:20
wredulus_pospolitus:
poprawka do P(A)
oczywiście winno być:
P(A) = (n − (r+1))*(n−2)!*2!
26 paź 21:23
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc ... trudno wyjaśnić w momencie w którym nie wiem 'co umiesz' a czego nie umiesz
26 paź 21:25
aga: /czy można prosić o wyjaśnienie/tok rozumowania jak policzono P(A) i co oznacza 2r+2, bo mają
to być osoby ustawione w okrąg ale dlaczego akurat taki zapis
26 paź 21:27
wredulus_pospolitus:
może zaczniemy od tego, gdy n ≠ 2r+2
ustawiamy kolesia 'A' (pomiędzy nim a kolesiem 'B' ma być dokładnie r osób).
Jako, że stoją po okręgu ... to staje on na 1 sposób.
Później ustawiamy kolejno 'r' ludzi.
Następnie kolesia 'B'.
I pozostałych ludzi.
wszystkich poza 'A' i 'B' można przestawiać −−− stąd (n−2)!.
Ale także można przestawić ze sobą kolesi 'A' i 'B' (raz jeden będzie miał 'za sobą' r osób i
'partnera' raz na odwrót)
Czy to jest zrozumiałe?
26 paź 21:33
aga: teraz jest to zrozumiałe
26 paź 21:36
wredulus_pospolitus:

To teraz ... gdy mamy n = 2r+2 to będziemy mieli taka sytuację:
mamy kolesia 'A' ... następnie r osób, kolesia 'B' i znowu r osób ... i wracamy do kolesia 'A'.
W tym momencie nie możemy 'przestawić' ze sobą kolesia A i B, bo dostaniemy to samo: koleś 'A'
ma za sobą r osób i kolesia 'B', a także koleś 'B' ma za sobą r osób i kolesia 'A'.
Dlatego w tym momencie, mamy tylko (n−2)!
26 paź 21:38
wredulus_pospolitus:
Jako, że stoją po okręgu −−− to te dwie sytuacje (rysunek) są dokładnie takie same, po prostu
się przesunęli po okręgu o 180o
26 paź 21:39
aga: Super, już zrozumiałam dzieki wielkie
26 paź 21:44
wredulus_pospolitus:
Podejrzewam, że mało kto (może nawet nauczyciel) tego przypadku nie rozpatrzy osobno.
26 paź 21:47
ite:

tu są podawane prawdopodobieństwa czy ilości możliwych ustawień?
26 paź 23:09