prawdopodobieństwo zdarzeń losowych- rzut kostką
aga:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy rzucie trzema kostkami do gry uzyskamy
sumę
a) 11 oczek,
b) 12 oczek?
proszę o pomoc z krótkim wyjaśnieniem
26 paź 21:04
wredulus_pospolitus:
To będzie Ci chyba najłatwiej (najszybciej) wypisać wszystkie możliwości.
Oczywiście ... można zastosować odpowiedni wzór, jednak nie jest to wzór który łatwo sobie
uzmysłowić (jak on działa), więc jest to bezmyślne postawienie do wzoru.
26 paź 21:43
wredulus_pospolitus:
Więc wypisując możliwości, mamy:
a)
6,4,1
6,3,2
5,4,2
5,3,3
4,4,3
| | 5 | |
czyli 5 możliwości −−> P(A) = |
| |
| | 63 | |
b)
6,5,1
6,4,2
6,3,3
5,5,2
5,4,3
4,4,4
| | 6 | |
czyli 6 możliwości −−−> P(B) = |
| = ... |
| | 63 | |
26 paź 21:47
wredulus_pospolitus:
Jak chcesz ... to mogę Ci wyjaśnić w jaki sposób ja rozpisuje wszystkie możliwości, tak aby
żadnej nie pominąć (ale także nie powielić).
26 paź 21:49
ABC:
wredulus ty podpuszczasz gościa żeby sprawdzić czy czai o co biega ?
skoro masz (6,4,1) to też (6,1,4),(4,1,6),(4,6,1),(1,4,6),(1,6,4) i tak dalej

i zapomniałeś o 5−5−1 tak na marginesie, dla 11 oczek
prawidłowe odpowiedzi to 27/216 i 25/216
ten błąd pierwszy raz popełnił kawaler de Mere, ale do histori można wejść tylko raz...
26 paź 22:52
mat:
? ?
a) dla 6+4+1 =11 mamy 3! =6 możliwości {(6,4,1) (6,1,4) (4,6,1) (4,1,6) ...... }
dla 6+3+2= 11 też 6 możliwości
dla 5+4+2= 11 6 możliwości
dla 5+3+3 =11 3 możliwości { (533) (353) (335)}
dla 4+4+3 =11 3 możliwości
razem : 24 możliwości
26 paź 22:57
mat:
i jeszcze 5+5+1=11 3 możliwości
26 paź 23:00
ABC:
następny nie ma 5−5−1 i zabrakło mu 3 możliwości ...
panowie ostatnio robiłem z tego sprawdzian na profilu podstawowym i moi uczniowie są lepsi od
was
26 paź 23:02
mat:
"chwalipięta"
26 paź 23:05
ite:
w takim razie dla
ABC za wyniki → uścisk dłoni ministra
26 paź 23:13
ite: wyniki uczniów oczywiście bo to minister edukacji
26 paź 23:14
ABC:
dostałem zapalniczkę i czekoladę na dzień nauczyciela , flaszki bali się przynieść
26 paź 23:15
mat:
A "fajki"? też
26 paź 23:18
ite:
a to miłe, bo szczere
26 paź 23:20
ABC:
w statucie szkoły zakaz wnoszenia fajek , uczniowie na osiedlu okolicznym się demoralizują a
kadra w baraku gospodarczym bo nawet palarni nie wolno zrobić teraz
26 paź 23:20
mat:
26 paź 23:21