planimetria
Marta: W trapezie prostokątnym ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 8. Przekątna AC tego trapezu ma
długość 4 i tworzy z krótszą podstawą kąt 30 stopni. Oblicz długość przekatnej BD trapezu
27 paź 08:21
K8:

ΔACD "ekierkowy " o kątach ostryych 30
o,60
o
to |AD|=2
w ΔABD:
d=
√82+22 =............
27 paź 11:06
Kamila: ok, a bez wiedzy o trójkącie ekierkowym się jakoś da inaczej to zrobić? dodam że nie było
jeszcze funkcji trygonometrycznych
27 paź 17:40
Kamila: dział planimetria, wielokąty podobne, trójkaty podobne, tw. TAlesa
27 paź 17:42
chichi:
trójkąty ekierki są już w podstawówce, bazujemy na połowie trójkąta równobocznego, a nie
bezpośrednio z funkcji trygonometrycznych
27 paź 18:21