Oblicz długość promienia tego okręgu.
madzia03:

|AP|=15
|AB|=17
|OP|=26
Oblicz długość promienia tego okręgu.
12 mar 13:18
12 mar 13:20
a7: nie , sorki to zły link
12 mar 13:24
12 mar 14:00
an:
a7 To jest bardzo dobry link
12 mar 15:23
anonim:

z tw. o siecznej i stycznej z linku

|PE|
2=|AP|*|BP| czyli |PE|=4
√30
z tw. Pitagorasa dla ΔOEP
|OE|
2=|OP|
2−|PE|
2=676−480=196
|OE|=14
12 mar 20:25
a7::):
12 mar 20:30
a7::):
12 mar 20:30
a7:
12 mar 20:30
Eta:

Z tw. o siecznych ( w linku)
32*15=(26+r)(26−r) ⇒ 576−r
2=480 ⇒ .....
r=14
12 mar 20:50
daras: na fizyka.pisz są ciekawsze ogłoszenia
7 maj 08:44
Mariusz:
Wg mnie te dziwne twierdzenia dałoby się zastąpić trójkątami podobnymi
czyli tym co jeszcze 30 lat temu było w podstawówce
28 lip 20:44
an:

Można też tak, ale chyba nie o to chodziło @Mariusz
R
2=26
2−(15+8,5)
2 +8,5
2=196⇒ R=14
30 lip 10:11
Mariusz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4004.html
|PA|*|PB| = |PC|
2
Powyższą równość można przekształcić w sposób następujący
|PA|*|PB| = |PC|
2
Stąd pomysł aby zbudować trójkąty podobne
Najlepiej tak aby podobieństwo trójkątów było widoczne z cechy kąt , kąt, kąt
i aby można było na podstawie tego podobieństwa trójkątów pokazać powyższy stosunek
Gdyby się przyjrzeć to chyba właśnie tak zrobili w przytoczonym przez Tadeusza odnośniku
tyle że jest to odnośnik do innej strony i jej zawartość mogą po pewnym czasie usunąć
więc dobrze by było pokazać to tutaj − na tym forum
Jedyne do czego bym się przyczepił to , to że nie pokazali dlaczego kąty dopisane
mają równe miary a nie każdy to pamięta
Teraz jest moda na podawanie twierdzeń bez dowodu więc może też tak być że nie każdy
może to wiedzieć
Jak ja chodziłem do szkoły to twierdzenia były podawane wraz z dowodami
30 lip 18:55
Mariusz:
* kąt dopisany i kąt wpisany mają takie same miary to jeszcze mogliby pokazać w tym
odnośniku przytoczonym przez Tadeusza
30 lip 19:08
ite:
Miałeś szczęście, Mariusz. Jak ja chodziłam do szkoły, to nam samym kazali to udowadniać.
30 lip 20:15