Kangur 2021 student
Memo: Dla liczby rzeczywistej k niech M(k) oznacza największą wartość wyrażenia |4x2 − 4x + k| dla
x z przedziału domkniętego h−1, 1i. Jaka jest najmniejsza możliwa wartość M(k)?
A) 4 B) 9/2 C) 5 D) 11/2 E)
1 lis 22:01
ite:

stan obecny to E) czyli brak odpowiedzi
1 lis 22:05
ite:
dla zainteresowanych uzupełniam treść x∊[−1,1], odpowiedź E) 8 ale nie jest prawidłowa
1 lis 22:27
piotrek: | | 1 | |
|4x2−4x+k|=|4(x− |
| )2+k−1| w x∊[−1;1] |
| | 2 | |
Jest to parabola o ramionach skierowanych w górę.
Funkcja ta przyjmuje największą wartość albo w krańcach przedziału albo w wierzchołku.
rozpatrzmy funkcję f:
f(−1)=|k+8|
f(1)=|k|
Rozpatrzmy trzy opcje:
| | 1 | |
[f(−1)>f(1) ∧ f(−1)>f(1/2)] v [f(1)>f(−1) ∧ f(1)>f( |
| )] v [f(1/2)>f(−1) ∧ f(1/2)>f(1)] |
| | 2 | |
(|k+8|>|k| ∧ |k+8|>|k−1|) v (|k|>|k+8| ∧ |k|>|k−1|) v (|k−1|>|k+8| ∧ |k−1|>|k|)
[(k+8)
2>k
2 ∧ (k+8)
2>(k−1)
2] v [k
2>(k−8)
2 ∧ k
2>(k−1)
2] v [(k−1)
2>(k−8)
2 ∧
(k−1)
2>k
2]
Opcja II : k∊(4;+inf)
Opcja III : k∊∅
W opcji pierwszej oraz drugiej jesteśmy w stanie dopuścić równość, więc sprawdziłbym dwie
krańcowe wartości z obu przedziałów, tzn.:
f(−1)=12
f(1)=4
| | 1 | | 9 | |
k2 : f(x)=|4(x− |
| )2− |
| | |
| | 2 | | 2 | |
No to mi wyszło 3

ale nie ma takiej odpowiedzi, może ktoś inny rzuci jakimś pomysłem
2 lis 14:51
ABC:
to można prościej
4x
2−4x+k=4x
2−4x+1+(k−1) =(2x−1)
2+(k−1)
jeśli x∊<−1,1> to 2x−1∊<−3,1> a w związku z tym (2x−1)
2∊<0,9>
i teraz jak będziemy "suwać" tym przedziałem po osi liczbowej , bo do tego sprowadza się
dodanie (k−1) to najmniejsza bezwzględna będzie
gdy <−4.5, 4.5> z niego zrobimy, w każdym innym położeniu większa
na kangurze nie ma czasu na wymyślne sposoby
2 lis 15:26
ite:
| | 9 | |
mnie wyszło |
| i to z tej ostatniej obliczanej o 14:51 sytuacji : punkt przecięcia z |
| | 2 | |
prostą x=−1 ma tę samą drugą współrzędną co wierzchołek, a punkt przecięcia z prostą x=1 ma
drugą współrzędną mniejszą
2 lis 16:16
ABC:
no to dobrze ci wyszło
2 lis 16:46
ite:
o jak miło : )
2 lis 17:05