Rachunek prawdopodobienstwa
Jolanta: Próbuje sobie przypomniec i proszę o pomoc
Ze zbioru cyfr losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.Jakie jest
prawdopodobienstwo,ze za pierwszym razem wylosujemy cyfrę podzielną przez 4
Czy Ω=100 ?
3 lis 15:34
Jolanta: ..po jednej cyfrze..
Zad 2
Rzucamy dwa razy symetryczna kostką do gry>jakie jest prawdopodobienstwo,ze za pierwszym razem
wypadnie parzysta liczba oczek a zadrugim razemloczba oczek podzielna przez 3
3 lis 15:42
aga:
|Ω|=10*10
|A|=3*10
bo cyfry podzielne przez 4 : {0,4,8}
P(A)= 0,3
3 lis 15:42
Jolanta: Dziękuję
3 lis 15:45
aga:
2/ |Ω|=6*6
|A|= 3*2 p∊{2,4,6} a podzielne przez 3∊{3,6}
3 lis 15:47
Jolanta:
| | 7 | | 5 | |
Jeżeli mam podane P(A)= |
| P(B)= |
| a P(A*B)jest zdarzeniem pewnym to |
| | 8 | | 6 | |
3 lis 15:52
Jolanta: Ile jest wszystkichpunktów plaszczyzny,których pierwsza wspłrzednajest liczbą pierwszaa druga
jest dzielnikiem liczby24
3 lis 15:56
Jolanta: W tym zadaniu zastanawiam się czy dzielnikami mają być liczby naturalne czy całkowite
3 lis 15:57
aga :
tak
3 lis 15:58
Jolanta: | | 17 | |
Aga bardzo ci dziękuje za pomoc  A ten wynik |
| dobrze ? |
| | 24 | |
to tych punktów wychodzi mi 98
3 lis 16:02
Jolanta: Hmm to tak to cgyba do wyniku a co z dzielnikami ?
3 lis 16:03
aga:
A ile jest wszystkich liczb pierwszych /
3 lis 16:06
Jolanta: 7
3 lis 16:07
Jolanta: dzielników 24 albo 8 albo 16

2 mi zniknęło
3 lis 16:10
Jolanta: 112
3 lis 16:11
Jolanta: A jezeli rzucę 5 razy monetą to prawdopodobienstwo ze wypadną 2 orły i 3 reszki wynosi
3 lis 16:13
3 lis 16:22
3 lis 16:23
Jolanta: Aga przepraszam za kłopot nie zauwazyłam,ze zrobiam bład Liczba pierwszą mniejsza od 18
3 lis 16:25
aga:
24= 23*31
ilość dzielników 24 : (3+1)*(1+1)=8 dzielników
3 lis 16:25
aga:
3 lis 16:26
aga:
{2,3,5,7,11,13,17} 7 liczb pierwszych <18 i 8 dzielników l. 24
3 lis 16:29
aga:
Ile dzielników naturalnych ma liczba 2 700
3 lis 16:31
Jolanta: Aga mialam watpilwosci czy liczby ujemne zaliczyc do dzielnikow 24 czy tylko dodatnie
3 lis 17:05
Jolanta: Bardzo ci dziękuje za pomoc

Biegnę bo kurier przywiózł ekogroszek
3 lis 17:09