Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Niech u→ =AB→ oraz w→ =BC→. Przedstaw wekto
Arczix:

Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Niech u→ =AB→ oraz w→ =BC→. Przedstaw wektor EC→ oraz
wektor EB→ w postaci a* u→+b*w→, gdzie a i b są liczbami rzeczywistymi
chichi:

daruję sobie strzałki, bo edytor jest zbyt mało dopracowany aby to robić...
zatem u, v, w, e − to wektory.
Z Δ
1: u + v − w = 0 ⇔ v = w − u, vec(EB) = −2v = −2(w − u) = 2u − 2w, no to dalej:
Z Δ
2: w + e − 2v = 0 ⇔ e = 2v − w, no ale vec(EC) = −e = w − 2v = w − (2u − 2w) = 3w − 2u
P.S.
Tam przekreśliłem ten grot, bo początkowo oznaczyłem wektor nie taki co chciałem, a już nie
chciało mi się wszystkiego cofać