przekształcenia wykresu funkcji wykładniczej
zeit24: wykres funkcji f(x) = 3
3x+6 − 1 powstał w wyniku przesunięcia funkcji g(x) = 27
x−4 +6 o
wektor u
podaj współrzędne wektora.
i jak zamieniam sobie g(x) = (3
3)
x−4 +6 = 3
3x−12 +6 i tu jest różnica w przesunieciu na
x 12 w lewo a tam 6 w prawo
a jak zamieniam f(x) = 3
3(x+2) −1 = 27
x+2 − 1 a tu jest roznica przesuniecia x 2 w
lewo a tam 4 w prawo
i ten 2 sposób daje poprawny wektor u [−6, −7] a tamten 1 sposób nie. Dlaczego

?
31 paź 18:48
wmboczek: f(x−p)+q
3x−12=3(x−4) p=4
31 paź 23:11
zeit24: nie rozumiem jak to sie ma
1 lis 10:12
zeit24: do tego co pytam
1 lis 17:57
mat: Tak jak napisałeś:
f(x) = 33x+6−1
g(x) = 33x−12 + 6
Zgodzimy się, że funkcja f powstała przez przesunięcie o 7 (różnica między 6 a −1) jednostek w
dół w stosunku do g
Natomiast jak to się ma jeżeli chodzi o prawo/lewo
Jak natomiast uzyskano 3x+6 z 3x−12? 3x+6 = 3x+18 −12 = 3(x+6) − 12, czyli widać że poszło o
6 jednostek w lewo
Łącznie o wektor [−6,−7]
Twój drugi sposob daje ten sam wynik
1 lis 18:04
zeit24: nie rozumiem a czemu tak skoro od − 12 do +6 jest róznica 18
1 lis 19:31
mat: patrzysz co sie dzieje PRZY X tylko
1 lis 19:48
zeit24: a
1 lis 22:19