pytanie o przesuwanie wykresów
ola: na rysunku przedstawiono wykres funkcji wykładniczej f(x) = ax + q
i na wykresie są pkt kratowe np (−1, 0) oraz (0, −1)
a) wyznacz wzór funkcji
i policzyłem wyszło f(x) = (0.5)x − 2
b) naszkicuj wykres funkcji g będącej obrazem wykresu funkcji f w symetrii względem prostej x =
2 i wyznacz jej wzór.
i wiem że funkcja jeśli odbijemy ją od x=2 to przesuwa się w PRAWO o 4 jednostki
i teraz czemu jeśli przessuwamy funkcję w prawo to do x w rozwiązaniach dodaja +4 a przecież
klasycznie
zawsze się robiło na odwrót czyli jeśli przessuwamy w lewo to dodajemy a jeżeli w prawo to
odejmujemy?
A oni robią tak
g(x) = (0.5)−x+4 − 2 = (2)x−4 − 2
4 lis 14:34
Mila:
1) symetria wykresu f(x) względem OY⇒otrzymujemy p(x)=f(−x)=2
x−2
2) translacja wykresu f(−x) o wektor [4,0] to mamy: f(−x)→T
[4,0]⇒g(x)=p(x−4)=2
x−4−2
A w podanym rozwiązaniu 14:34 masz "dwa w jednym".
4 lis 15:24