element symetryczny
anonim123: w grupie (liczb rzeczywistych z działaniem składania)
a złożenie z b=a+b+5
jaki jest element symetryczny
19 paź 15:48
ABC:
ty to jakimś automatycznym translatorem z obcojęzycznej książki tłumaczysz?
19 paź 16:21
19 paź 16:23
anonim123: 67 zadanie
19 paź 17:19
daras: "autor" zbioru zadań tłumaczył
19 paź 18:13
anonim123: nie podał elementu symetrycznego
19 paź 18:29
ABC:
ale on pisze element odwrotny zgodnie z polską terminologią, ty sam wymyślasz te symetryczne
19 paź 18:36
anonim123: to jaki jest element odwrotny?
19 paź 19:48
ABC:
w normalnym dodawaniu elementem neutralnym jest zero, a odwrotnym (choć tam częściej się używa
notacji addytywnej i mówi przeciwnym) jest −a
tutaj elementem neutralnym jest −5 , i od niego odmierzasz w obie strony tyle samo, na
przykład
−7♣−3=−7−3+5=−5 10♣−20=10−20+5=−5
19 paź 20:57
chichi:
(liczb rzeczywistych z działaniem składania)
Chryste gdzie Ty się uczysz... (a raczej nie uczysz). To żadne składanie, tylko działanie,
które masz zdefiniowane. Masz wykłady? Albo chociaż jakiś podręcznik, o które pytałaś
19 paź 21:02
anonim123: Dzięki
21 paź 18:43