Prawdopodobieństwo warunkowe całkowite
aga:
Na stu mężczyzn pięciu, zaś na tysiąc kobiet dwie nie rozróżniają kolorów.
Z grupy, w której stosunek liczby mężczyzn do liczby kobiet wynosi 3
7 wybrano losowo jedną
osobę. Obliczyć prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna, jeżeli wiadomo, że osoba ta nie
rozróżnia kolorów.
Obliczanie prawdopodobieństwa warunkowego i całkowitego. Stosowanie wzoru Bayesa.
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem
4 lis 07:59
kerajs:
A − wylosowano mężczyznę
B − wylosowano daltonistę
| | P(A∩B) | | 0,3*0,005 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | P(B) | | 0,7*0,002+0,3*0,005 | |
4 lis 08:35
I'm back: Kerajs − o jedno 0 mniej przy mezczyznach
4 lis 08:44
kerajs:
Sorki, źle zapamiętałem treść zadania.
Powinno być:
| | 0,3*0,05 | |
P= |
| |
| | 0,7*0,002+0,3*0,05 | |
4 lis 09:06