równanie
zeit24: log
0.5X + log
1/16 2X = −11/4
jak to rozwiązać


?
1 lis 18:42
wredulus_pospolitus:
1) założenia
2) zamień logarytmy na logarytmy o tej samej podstawie
3) podstaw sobie zmienną zamiast logarytmu
4) rozwiążą to równanie kwadratowe
1 lis 19:06
log:
x>0
0,5=2
−1 (1/16)= 2
−4
| | 1 | | 11 | |
−log2x − |
| log(2*x)= − |
| /*(−4) |
| | 4 | | 4 | |
4log
2x +log
22+log
2x= 11
5log
2x=10
log
2x=2
x=4
1 lis 19:20
zeit24: skąd to pierwsze przekształcenie

błagam
1 lis 19:36
zeit24: 3 linijka wiadomości log
1 lis 19:36
log:
| | log2x | | log2x | |
log2−1(x)= |
| = |
| = −log2x |
| | log2(2−1) | | −1 | |
| | log2x | | log2x | | 1 | |
log2−4(x)= |
| = |
| = − |
| log2x |
| | log2 (2−4) | | −4 | | 4 | |
1 lis 19:41
I'm back:
Albo po prostu z własności logarytnow:
1 lis 20:11
log:
tak

.........ale znowu nie pojmie
1 lis 20:20