jak korzystac z log na kalkulatorze naukowym
dominila: hejka jak mam na kalkulatorze naukowym z opcja ,,log" obliczyc logarytm np. log3 pierwiastka z
27
czytałam już w necie dużo ale u mnie działa jakoś pomocy!
25 lut 09:40
6latek: ma byc log3√27 czy log3√27 ?
25 lut 09:43
Słoniątko: jaki model kalkulatora? niektóre mają logarytm o dowolnej podstawie
25 lut 09:45
Maciess: Pamietasz wzor na zmiane podstawy logarytmu? Choć przykład który podałaś nie wymaga uzycia
kalkulatora
25 lut 09:45
6latek: Jesli to pierwsze to taki logarytm liczy sie w pamieci
√27= (3
3)
1/2}= 3
(3/2)
25 lut 09:47
dominila: @6latek to 2
25 lut 09:49
dominila: dobra dziękuję wam za odpowiedzi pozdrowionka 🥰
25 lut 09:52
6latek: Przepraszam ale musialem wyjechac
ja pamietam
log2≈0,300
log3≈0,477
Dobrze byloby pamietac jeszce log7
Reszte ze wzorow mozna obliczyc lub z tablic .
twoj przyklad
| | 5 | |
log3√27= log3*33/2= log31*33/2= log35/2= |
| *log3=2,5*0,477≈1,1925 |
| | 2 | |
25 lut 10:48
Filip:
To się wklepuje w kalkulator, a nie rozpisuje

log3sqrt(27) ≈ `1
25 lut 10:49
6latek: A jak Ci padnie bateria w komorce lub braknie swiatla to co zrobisz?
Pewnie pojdziesz do sasiadki pozyczyc kalkulator <

>
25 lut 10:54
Filip: Bóg raczy widzieć co wtedy
25 lut 11:11
daras: w nocy nie radzę
a za dnia spokojnie policzysz na kartce
25 lut 17:29
Qulka: na kalkulatorze z opcją log.... logab liczysz ze wzoru logb / loga
25 lut 22:19
Mariusz:
" A jak Ci padnie bateria w komorce "
Czyżby tęsknota za suwakami logarytmicznymi
Były mniej dokładne ale za to nie wymagały zasilania
log7 ≈ 0.8451
21 paź 05:59