Nierówność
Os1: Czy taką nierówność możemy też rozwiązać w ten sposób
... Np (2x−8)(3x−9) > 0
x = 3, x = 2
wykres paraboli z ramionami do góry bo współczynnik dodatni przy 2x i 3x
Zatem wartości dodatnie (−oo, 2) U (3,+oo)
Czy jednak to jest zawsze poprawne? Czy może jednak trzeba rozpisywać w ten sposób
Pierwszy czynnik + drugi czynnik +
Pierwszy czynnik − drugi czynnik −?
7 lis 18:53
Os1: Dobrze myślę że tak można jakbyśmy rozwiązywali pp nierówność kwadratową?
7 lis 18:54
Os1: x = tyle i tyle i rozwiązujemy dalej
7 lis 18:54
mydlix: Musisz rozważyć dwa przypadki:
1) 2x−8>0 i 3x−9>0
2) 2x−8<0 i 3x−9<0
7 lis 19:04
Os1: Rozumiem chodziło pp czy nie mogę tego tak sobie uprościć
7 lis 19:04
mydlix: Jeśli chciałbyś rozważać to jako funkcję kwadratową, to musiałbyś mieć w dwóch nawiasach te
samą zmienną (w formie wielomianowej, nie wykładniczej), tutaj jest to niemożliwe
7 lis 19:06
mydlix: Jeśli miałbyś na przykład 4x+2x−2. to mógłbyś zrobić podstawienie 2x=t i miałbyś t2+t−2=0 i
wówczas można to rozważać jako funkcję kwadratową i następnie podstawić rozwiązania t1=2x,
t2=2x
7 lis 19:09
Os1: ta to wiem, że tak powiem to ogarniam i potrafię rozróżnić
7 lis 19:16
Os1: Dzięki
7 lis 19:16