granica ciągu
m: Oblicz granicę ciągu:
x−>−1
u góry jest pierwiastek 5 stopnia, a na dole 3.
24 paź 11:05
mat: regula de l"hospitala
24 paź 11:14
m: Jeszcze nie mieliśmy, da się to jakoś inaczej?
24 paź 11:18
wredulus_pospolitus:
no to musimy skorzystać z następujących wzorów:
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2)
a
5 + b
5 = (a+b)(a
4 − a
3b + a
2b
2 − ab
3 + b
4)
i mamy:
| | 1+x | | 1 − 3√x + (3√x)2 | |
= lim |
| * |
| = |
| | 1+x | | 1 − 5√x + (5√x)2 − (5√x)3 + (5√x)4 | |
| | 1−1+1 | | 1 | |
= |
| = |
| = 1 |
| | 1−1+1−1+1 | | 1 | |
24 paź 11:41
wredulus_pospolitus:
uuuu ... źle podstawiłem.
| | 1 −(−1) + 1 | | 3 | |
.... = |
| = |
| |
| | 1 −(−1) + 1 −(−1) + 1 | | 5 | |
24 paź 11:46