proszę o rozwiązanie
anna: Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie równania x3 + 2mx2 − x + 1 =0 jest liczba
całkowita
2 lis 19:07
wredulus_pospolitus:
Rozwiązani
e 
Czy rozwiązani
a
2 lis 19:24
wredulus_pospolitus:
kojarzysz twierdzenie o całkowitych rozwiązaniach równania wielomianowego
2 lis 19:26
anna:
przepraszam za błędy
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania x3 + 2m2 − x + 1 =0 jest liczba
całkowita
2 lis 19:29
wredulus_pospolitus:
ponawiam swoje pytanie z 19:26
2 lis 19:30
anna: niestety nie wiem jak to zrobić
2 lis 20:31
ABC:
pierwiastek całkowity musi być dzielnikiem wyrazu wolnego , więc masz tylko dwóch kandydatów
−1 i 1
rozpisz warunki W(−1)=0 , W(1)=0 gdzie W(x)=(przyjmując wersję z 19.29) x3−x+1+2m2
2 lis 20:42
wredulus_pospolitus:
@ABC ... ściślej dzielnikiem wyrażenia będącym wynikiem dzielenia wyrazu wolnego (w naszym
przypadku jest to 1) przez współczynnik przy najwyższej potędze (w naszym przypadku jest to 1)
2 lis 20:52
2 lis 20:59
anna: wynik wyszedł mi
m = −12
2 lis 20:59
ABC:
ale ty masz m w kwadracie o godz 19.29 , więc jak −1/2 to również 1/2 pasuje
2 lis 21:02
chichi:
@
ABC wyrazem wolnym, w tym przypadku będącym sparmetryzowanym wyrazeniem postaci jest
2m
2 + 1, dlaczego zatem wystarczy sprawdzić tylko −1 oraz 1?
2 lis 21:03
ABC:
no faktycznie tak to jest jak zamieści dwie różne wersje i człowiek ma w głowie pierwszą od
góry

choć ta wersja z 19.29 ma taką dziwną kolejność wyrazów że kto tam wie jak to naprawdę wygląda
...
2 lis 21:21
anna: dziękuję
2 lis 21:38
anna: treść poprawna to przepraszam
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania x3 + 2mx2 − x + 1 =0 jest liczba
całkowita
2 lis 21:49
ABC:
| | 1 | |
ok to wtedy W(1)=2m+1 W(−1)=2m+1 czyli istotnie m=− |
| |
| | 2 | |
2 lis 21:52
chichi:
zdajesz Ty sobie sprawę, że marnujesz czas ludzi, którzy głowią się nad rozwiązaniem problemu,
którego polecenie 2−krotnie zmieniasz? Dobrze, że się nie podejmowałem
2 lis 22:01
anna: jeszcze raz wszystkim dziękuję i przepraszam
2 lis 22:13
buq:
Dlaczego zakładacie, że 2m także jest całkowite?
| | −x3+x−1 | |
Skoro m= |
| to wstawiając dowolną niezerową liczbę całkowitą za x dostaje się |
| | 2x2 | |
nieskończenie wiele możliwych m−ów.
A może chodzi o to, że równanie ma mieć tylko jedno rozwiązanie i jest ono całkowite?
3 lis 11:11
chichi:
kto tak zakłada chłopie?
3 lis 16:24
chichi:
faux pas, rozwiązujący zakładają, że 2m ∊ ℤ korzystając z twierdzenia o pierwiastkach
całkowitych wielomianu o współczynnikach całkowitych. Według mnie polecenie jest mało
precyzyjne, jest wiele rzeczy do których można się przyczepić i które pozostawia wiele
nieścisłości
3 lis 16:28
aga:
Pewnie kąpał się w lodowatej wodzie w Bugu
3 lis 16:33
ABC:
przecież on nie zza Buga, za młody na Heroda
3 lis 17:04
chichi:
to prawdopodobnie @
kerajs, a nie żaden... Buq
3 lis 17:13
kerajs:
Skoro chichi potwierdził, iż założenie 2m ∊ ℤ było bezzasadne, to może warto spróbować
rozwiązać zadanie przy założeniu , że równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie i jest ono
całkowite.
4 lis 09:00