Jak wyliczyć drugą pochodna w funkcji uwikłanej?
123: Witam, proszę o pomoc z pewnym zadaniem. Jak obliczyć drugą pochodną?
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji uwikłanej :
f(x,y)=x
2−8x+y
2−4y−5
F(x,y)=0
x
2−8x+y
2−4y−5=0
2x−8=0
x=4
4
2−8*4+y
2−4y−5=0
y
2−4y−21=0
y
2−4y+16−32−5=0
Δ=−4
2−4*1*(−21)
Δ=16+84=100 pΔ=10
X1=(4+10)/2*1=14:2=7 X2=(4−10)/2=−3 (−3;7)
y=−3 ∪ 7
4
2−32+(−3)
2−4*7−5=0
| | d2y | |
Jak teraz obliczyć druga pochodną po y? Ze wzoru |
| |
| | dx2 | |
20 paź 19:53
wredulus_pospolitus:
Ktoś jest mi w stanie wyjaśnić co właściwie autor liczy i po kiego grzyba
20 paź 19:56
chichi:
to chyba nie rozumiesz tego zapisu, a tak poza tym to pochodne cząstkowe inaczej je oznaczamy
20 paź 19:57
wredulus_pospolitus:
| | d2f | | d2f | | d2f | | d2f | |
a liczysz |
| , |
| = |
| , |
| |
| | dx2 | | dydx | | dxdy | | dy2 | |
20 paź 19:58
ABC:
przecież to równanie okręgu i widać wszystko , bez pochodnych można policzyć
prowadzący ćwiczenia narzucił ten sposób?
20 paź 20:07
123: Dobrze to zadanie dalej robię?
| | d2f | | df | |
y''(x)= |
| (x,y): |
| (x,y) |
| | dx2 | | dy | |
F(x,y)=x
2−8x+y
2−4y−5=0
| df | | df | | df | |
| =2x−8 |
| =2y−4 |
| =2y−7 |
| dx | | dx | | dx | |
| | d2f (4,−3 | | df | |
|
| |
| (4,−3)= 10 y''(h)=−2−10=15 |
| | 2x + 1 (4,−3) | | dy | |
| d''f | | d''f | |
| (4,7)=7 |
| (4,7)=7 |
| d''y | | dy | |
| d''f | |
| (4,−3)=2 y''(h)=−27 |
| d''x2 | |
w= 2 7=4−10=−66
10 2
A więc minimum lokalne jest w punkcie 2?
24 paź 02:01
I'm back:
To jest tragedia.
Oznaczenia pomieszane. Ogólny haos. Cholera więc co liczysz. Drugie pochodne (gdziekolwiek one
zostałem policzone) są błędne.
Ogólnie − tragedia.
24 paź 07:00
123: A mógłbyś napisać w jakich punktach przebiega ekstremum lokalne?
24 paź 12:15
wredulus_pospolitus:
ekstremum lokalne będzie w punkcie (4,2).
Wróć do notatek i przejrzyj procedurę. Bo masz błąd na błędzie. Oznaczenia także są tragiczne.
24 paź 12:32
chichi:
mam nudności jak to czytam...
24 paź 13:00