Geometria trójkąt
Witek09: Boki trójkąta rozwartokarnego ABC mają długość: |AB| = 10, |BC| = 8, |AC| = 5. Na boku AB
zaznaczono taki punkt D, że kąt CDB i kąt ACB są równe sobie. Oblicz długość odcinka CD
23 paź 15:29
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że trójkąty ACB i CDB są podobne (podobieństwo KKK). znasz wszystkie boki jednego
trójkąta oraz jeden drugiego ... możesz więc wyznaczyć długości pozostałych boków tegoż
trójkąta ... do dzieła
23 paź 15:32
Witek09: Wszystkie boki mam oprócz tego CD. ani to środkowa, ani wysokość. Nie mam pomysłu na to
23 paź 15:46
Jolanta: Jezeli trójkąty są podobne to mają boki parami proporcjonalne
Zrób sobie rysunek Jeżeli kolo wierzcholka A zaznaczymy kąt α,koło wierzchołka B kąt β a koło
wierzcholka C kąt γ,to Kąt CDB też jest γ
Trójkąty mają takie same katy czyli sa podobne
23 paź 17:48
chichi:
@
Jolanta |CD|...
23 paź 18:19
Jolanta: A to juz kazdy wie
23 paź 18:36
chichi:
chodzi mi o kwestię zapisu, a nie ile będzie wynosić długość tego boku
23 paź 18:46
23 paź 19:04
23 paź 19:05
a7:
23 paź 19:35