kombinatoryka
anonim123: wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 5 jest
Dlaczego nie mogę zrobić tak obliczyć ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych:
9*10*9*8*7
i od tego odjąć liczby nie podzielne przez 5
9*10*9*8*5
26 paź 15:43
I'm back:
A wyjasnij dlaczego tak chciałabyś zrobić?
26 paź 16:02
I'm back:
Konkretniej co oznacza zapis 9*10*9*8*7 − − − napisz co prezentuje każda kolejna liczba tutaj i
na jakiej podstawie jest to ta a nie inna,
Analogiczne wyjaśnienie dla 9*10*9*8*5
26 paź 16:06
anonim123: zapis 9*10*9*8*7 na pierwsze miejsce 1,2,3,4,5,6,7,8,9 na drugie 10 bo dochodzi zero ale mam
błąd
bo mają być różne liczby więc 9*9*8*7*6 chyba by było poprawnie
a drugi 9*9*8*7*4 czyli zmienia się tylko ostatnie miejsce bo nie może być 0 ani 5 czyli
odejmuję 6−2=4
26 paź 16:13
I'm back:
Po poprawce masz dobrze wszystkie 5−cio cyfrowe i teraz z tym się zgodzę,
Ale te niepodzielne przez 5 są nadal błędnie.
W 9*9*8*7*4 źle zliczasz sytuację gdy 0 lub 5 zostaje wylosowanie na któryś z wcześniejszych
(niż jedność) miejsc.
Powinno byc:
8 − cyfra jedności to nie 0 ani 5
8 − pierwsza cyfra to nie 0 ani wcześniej wybrana cyfra
I później tak jak standardowo, czyli dostajemy:
8*8*7*6*8
26 paź 16:18
anonim123: cyfra jedności to jest ta ostatnia czyli ta zaznaczona na czerwono
8*8*7*6*8
a pierwsza to
8*8*7*6*8?
26 paź 16:44
I'm back:
Tak, o te cyfry mi chodziło pisząc 'cyfra jedności' oraz 'pierwsza'
26 paź 16:50
anonim123: 8 − pierwsza cyfra to nie 0 ani wcześniej wybrana cyfra
jaka wcześniej wybrana cyfra jak ta jest pierwsza dlaczego tu nie jest 9?
26 paź 17:26
I'm back:
Wczesniej − czyli cyfra jedności − − − ona de facto jest pierwszą która wybieramy (mimo że
treść mówi inaczej).
Gdybyś chciała iść tak jak treść zadania mówi to musiałabyś rozbijać na przypadki:
1) cyfra 0 wylosowana wśród cyfr od drugiej do czwartej, ale 5 nie wylosowanie wśród cyfr od
pierwszej do czwartej
2) cyfra 0 nie wylosowana wśród cyfr od drugiej do czwartej, ale 5 wylosowanie wśród cyfr od
pierwszej do czwartej
3) ani cyfra 0 ani 5 nie została wylosowana
4) obie te cyfry zostały wylosowane
I zsumować te cztery przypadki.
Sposobem który wcześniej wskazałem jest po prostu szybciej i 'latwiej'.
26 paź 18:01
anonim123: Dzięki
26 paź 18:09
wredulus_pospolitus:
a dla potwierdzenia mych słów:
1) 8*3*1*7*6*5 −−− 3 to wybranie miejsca dla cyfry '0'
2) 4*1*8*7*6*5 −−− 4 to wybranie miejsca dla cyfry '5'
3) 8*7*6*5*4
4) (1*3 + 3*2)*8*7*6 −−− (1*3 + 3*2) wybranie miejsc dla cyfr '0' i '5'
i daje nam to:
3*8*7*6*5 + 4*8*7*6*5 + 8*7*6*5*4 + 9*8*7*6 = (3+4+4)*8*7*6*5 + 9*8*7*6 =
= 8*7*6*(11*5 + 9) = 8*7*6*64 = 8*8*7*6*8 i wychodzi to samo, ale jak widzisz ...
'troszeczkę' więcej kombinowania z tym jest
26 paź 18:36
anonim123: Dziękuję
26 paź 18:37