Funkcja kwadratowa
luna: Dane jest równanie:
(2k2 − 3k)x2 + (6 − k)x − 6 = 0 o niewiadomej x.
Znajdź wszystkie całkowite wartości parametru k, dla których rozwiązania danego równania są
liczbami całkowitymi.
Zaczęłam od przypadku liniowego, gdzie k=0 ⇒ x=1
Później przeszłam do przypadku funkcji kwadratowej z czterema założeniami:
1. k≠0 ∧ k≠32
2. Δ≥0 ⇒ k∊R
3. x1 + x2 ∊ Z
4. x1*x2 ∊ Z
problem stanowią dla mnie założenia 3. i 4.
To 4. jeszcze da się rozpisać na 8 przypadków, o ile dobrze myślę, sprawdzając czy k wychodzi
całkowite, czy nie. Ale czy jesteśmy w stanie jakoś osobno rozpatrzeć założenie 3.? Czy robimy
to na podstawie wyników z założenia 4. sugerując się tym, że mamy uzyskać jedynie część
wspólną?
31 paź 11:10
mat: Prościej

Wielomian W(x) ma miejsca całkowite, to są to dzielniki wyrazu wolnego

czyli tutaj 1,−1,2,−2,3,−3,6,−6
Podstawić za x kolejno i wyliczyć k (w przypadku funkcji kwadratowej trzeba sprawdzić czy dla
danego k, drugie miejsce zerowe tez jest calkowite)
31 paź 13:26
mat: Tak nawiasem mówiac
a+b∊Z oraz a*b∊Z nie gwarantuje że a, b∊Z
np a = √2, b=−√2
31 paź 13:28
luna: okej okej dzięki!
31 paź 17:17
w: Okej, bo wszędzie wychodzi k do kwadratu, więc wyliczam sobie deltę
i teraz pytanie, czy na podstawie tego co mi wyszło, mogę stwierdzić, że k∊{−2,−1,0,1,3}?
W(−6) → k1 i k2 nie są całkowite
W(−3) → k1 i k2 nie są całkowite
W(−2) → k1=−1, k2 nie jest całkowity
W(−1) → k1=3, k2=−2
W(1) → k1=0, k2 nie jest całkowite
W(2) → k1=1, k2 nie jest całkowite
W(3) → k1 i k2 nie są całkowite
W(6) → k1=−1, k2 nie jest całkowite
31 paź 18:00
w: czy mógłby ktoś potwierdzić?
31 paź 21:02
31 paź 22:00
w: Świetne, dziękuję! Faktycznie mam kilka błędów. Czy odpowiedzią będzie tylko to, gdy zarówno k1
jak i k2 będą należały do całkowitych?
1 lis 09:58
w: czy samo k1 lub k2 wystarczy jak będzie całkowite?
1 lis 17:26
w: dobra już wiem
1 lis 18:49
ite:
może komuś się w przyszłości przyda odpowiedź na 09:58, rozwiązaniem jest każda całkowita
wartość parametru, więc nie ma powodu, żeby jednocześnie i k1 i k2 były całkowite
1 lis 22:00