Siema
0_0: √log12x + 2 >log12x
Rozwiązałem to, tylko odpowiedź jest lekko inna, mi wyszło (14, 2) a ma być (14, 4)
Jak to dobrze rozwiązać?
28 paź 17:17
I'm back:
To pokaż jak rozwiazujesz
28 paź 17:21
mat: Zastanów się nad przypadkiem gdy x∊<2,4). Wtedy bez sprawdzenia ta nierówność jest
prawdziwa, dlaczego?
28 paź 18:42
mat: (jaki znak ma wyrazenie po lewej, a jakie po prawej)
28 paź 18:43
0_0: Ja rozwiązuje tak:
log12x = t
t + 2 > t2
t∊(−1,2)
x∊(1/4,2)
28 paź 18:51
0_0: Gdzie jest błąd?
28 paź 18:52
Mila:
1) Dziedzina:
log
1/2(x)+2≥0 i x>0⇔
x∊(0,4>
2) log
1/2(x) ≥0⇔x∊(0,1>
podstawienie :
log{1/2)(x)=t, t≥0
√t+2>t /
2
t
2−t−2<0
(t=−1 lub t=2) i t≥0⇔
t∊<0,2)
log
1/2(x)≥0 i log
1/2(x)<2
dla x∊(1, 4> lewa strona jest nieujemna a prawa ujemna
zatem nierówność jest spełniona dla
===================
sprawdzam krańce przedziałów
x=1
L=
√log1/2(1)+2=
√2, P=0
√2>0
x=4
L=0, P=−2
0>−2
29 paź 15:16
K8:
No i teraz jest ok ( po wykasowaniu poprzedniego
29 paź 16:07
Mila:
Tak, namieszałam sugerując się wpisem autora

.
29 paź 17:15
K8:
Tak myślałam

bo
mat podał błędny przedział
29 paź 17:19