planimetria
Kamila: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym AC =8 i BC=6. Kat prosty znajduje sić przy
wierzchołku C.
Odcinek CP jest wysokością trójkąta ABC, a odcinek PQ jest wysokością trójkąta CPA. Oblicz
stosunek pola trójkąta APQ do pola trójkata ABC.
Pole trójkata ABC jest równe 6*8*1/2=24. Przeciwprostokatna AB wynosi 10 (z te. pitagorasa)
z tego wiemy że PC jest równe 24=1/2 AB* PC, czyli PC =4,8 i nie wiem co dalej...
27 paź 09:40
K8:

Trójkaty ABC, APQ , APC są podobne z cechy (kkk)
to
| | 6,4 | |
to skala podobieństwa Δ APQ do ΔABC : k= |
| = 0,64 |
| | 10 | |
zatem
| | P(APQ) | |
|
| = k2= ........... |
| | P(ABC) | |
i po ptokach
27 paź 11:30
K8:
2 sposób
h= 4,8
z tw. Pitagorasa w ΔAPC:
y=
√82−4,82 ⇒ y=6,4
skala podobieństwa ΔAPQ i ΔABC
| P(APQ) | |
| =k2=.......... |
| P(ABC) | |
27 paź 12:11
Kamila: Dziekuję pięknie
27 paź 17:34