reszty
Liczba: Liczba całkowita dodatnia n ma nastepujace własnosci:
• dwucyfrowa koncówka liczby n to 57,
• kazda z pozostałych cyfr liczby n jest podzielna przez 3,
• suma cyfr liczby n jest równa S.
Dla podanej sumy cyfr S podac reszte z dzielenia liczby n przez 27.
a) S =2709, reszta z dzielenia ..........
b) S =2724, reszta z dzielenia ..........
c) S =2727, reszta z dzielenia ...........
d) S =2703, reszta z dzielenia ...........
19 paź 19:20
Liczba: Jak to zrobić?
21 paź 13:00
kerajs:
Jeśli odjąć od tej liczby dwukrotność 27 to zadanie zmieni postać na:
Liczba całkowita dodatnia m ma nastepujace własnosci:
• dwucyfrowa końcówka liczby n to 03,
• każda z pozostałych cyfr liczby m jest podzielna przez 3,
• suma cyfr liczby m jest równa S'.
Dla podanej sumy cyfr S' podać resztę z dzielenia liczby m przez 27.
a) S' =2700, reszta z dzielenia
b) S' =2715, reszta z dzielenia ..........
c) S' =2718, reszta z dzielenia ...........
d) S' =2694, reszta z dzielenia .......
Liczbę m można podzielić przez 3, a suma cyfr wyniku wynosi:
a) S'' =900
b) S'' =905
c) S'' =906
d) S'' =898
Reszta z dzielenia uzyskanej liczby przez 9 to
a) S'' =900, reszta z dzielenia ....0......
b) S'' =905, reszta z dzielenia ....5......
c) S'' =906, reszta z dzielenia ......6.....
d) S'' =898, reszta z dzielenia .....7..
I to są szukane reszty.
22 paź 10:27
wredulus_pospolitus:
Uzupełniając rozwiązanie kerajs'a ... szukane reszty to:
0*3 = 0
5*3 = 15
6*3 = 18
7*3 = 21
22 paź 13:19
kerajs:
Dlaczego mnożysz je przez 3?
PS
Ubawił mnie ten angielski dopełniacz mojego nicku. Nb, nie lubię anglosaskiego dyktatu w
odmianie nazwisk i dlatego, wbrew współczesnym zasadom pisowni, nazwisk nieangielskich tak nie
odmieniam.
22 paź 21:24
wredulus_pospolitus:
w końcu robisz takie przekształcenie:
2715 = 3(9k+5) = 27k + 3*5 = 27k + 15
inna perspektywa −−− gdyby n dzielone przez 27 miałoby dawać resztę '5', to ta liczba nie
mogłaby być podzielna przez 3
23 paź 02:01
kerajs:
Słusznie. Mój błąd.
24 paź 14:10