planimetria
Martyna: Dany jest trójkąt ABC, w którym AC=BC=13, a AB =10. Poprowadzono w nim
wysokość CD a następnie dwusieczne kątów ADC i BDC, które przecięły boki AC i BC odpowiednio w
punktach E i F. Oblicz długość odcinka EF
24 paź 20:19
wredulus_pospolitus:
Rysunek wykonany
24 paź 20:21
mat: WLasnie, rysunek!

Oznacz DE jako 5x, EC jako 7x. Wtedy mozesz policzyc AE i wszystko będzie jasne
24 paź 20:25
wredulus_pospolitus:
to zadanie można 'rozwalić' na parę sposobów ... zastanawiam się teraz, który będzie najszybszy
24 paź 20:27
mat: komentarz nie do tego zadania
24 paź 20:28
24 paź 20:29
wredulus_pospolitus:

chyba najłatwiej będzie z Talesa to zrobić.
a+b = h = 12
| a | | 5 | | 60 | |
| = |
| −−−> 12a = 60 − 5a −−−> 17a = 60 −−−> a = |
| −−−> |
| 12−a | | 12 | | 17 | |
24 paź 20:39
Martyna: Do mata, dotyczy ytamtego zadania z dowodem, jak tak oznaczę jak piszesz, to wynik wychodzi
inaczej niż w odpowiedziach.
Jak oznaczę odwrotnie, czyli wtedy gdy DE oznaczam jako 7x, a EC jako 5x to wtedy wychodzi
dobrze i dowód się zgadzai dlatego prosiłam o pomoc, bo nie wiem co żle zrob
iłam
24 paź 20:58
chichi:
rozwiązanie znajduje się w tamtym wątku
24 paź 21:01
Martyna: Dziękuję
24 paź 21:38