Hej, mogę prosić o pomoc?
UwU: Udowodnij, że (a−b)3+(b−c)3+(c−a)3 = 3(a−b)(b−c)(c−a)
25 paź 17:07
chichi:
niech: α = a − b ∧ β = b − c ∧ γ = c − a, zauważmy teraz, że
α + β + γ = 0, zatem
korzystając ze wzoru:
α
3 + β
3 + γ
3 − 3αβγ =
(α + β + γ)(α
+ β
2 + γ
2 − αβ − βγ − αγ), mamy że:
α
3 + β
3 + γ
3 − 3αβγ = 0, zatem: α
3 + β
3 + γ
3 = 3αβγ □
25 paź 17:59
UwU: Skąd ten wzór? Tbh nie spotkałem się chyba z czymś takim O.o
25 paź 19:27
chichi:
człowiek uczy się całe życie
25 paź 19:41
ABC:
metody z książek Titu Andreescu nie są dla normalnych ludzi
25 paź 19:46
Mila:
Jeden z wielu dowodów dla wzoru podanego przez chichi.
1)
a+b+c=0 to a3+b3+c3=3abc
c=−(a+b)
(a3+b3)−(a+b)3=
=(a+b)*(a2−ab+b2)−(a+b)*(a+b)2=
=(a+b)*(a2−ab+b2−a2−2ab−b2)=
=(a+b)*(−3ab)=[−(a+b)*3ab)=3abc
2) W zadaniu 17:07
(a−b+b−c+c−a)=0
to
(a−b)3+(b−c)3+(c−a)3=3(a−b)*(b−c)*(c−a)
29 paź 18:15