Homomorfizm
anonim123: Rozważmy G:=C* C− liczby zespolone z działaniem mnożenia oraz G:=R* także z działaniem
Mnożenia. Udowodnić że f: G∊a+bi→a2+b2 jest homomorfizmem Proszę bardzo o pomoc 😏
30 paź 09:26
anonim123: powinny być dwie różne grupy G1:=R* i a2+b2∊G1
30 paź 09:30
ABC:
leniu z czym ci się kojarzy a
2+b
2 ? z modułem liczby zespolonej
a jakie znasz ważne własności modułu?
30 paź 10:39
anonim123: A jeżeli mam obliczyć jeszcze jądro to biorę element neutralny do C* czy R*?
to zastosuję ten wzór |z1*z2|=|z1|*|z2|
30 paź 11:01
ABC:
no na tym wzorze się opiera rozwiązanie
jądro to te wszystkie elementy z pierwszej grupy które przechodzą na element neutralny drugiej
grupy
30 paź 11:33
anonim123: czyli mam brać pod uwagę element neutralny R*?
30 paź 11:35
anonim123: ?
30 paź 13:44
ABC:
masz udowodnić że tylko zero zespolone przechodzi na zero rzeczywiste to łatwe jest
30 paź 14:26
anonim123: A możesz to zapisać?
30 paź 15:06
ABC:
Nie zapiszę , napawa mnie przerażeniem myśl, że skończysz te studia i zostaniesz nauczycielem.
Jeżeli złożysz notarialne oświadczenie że nim nie zostaniesz , to sprawy mogą się zmienić
30 paź 15:22
anonim123: nie zamierzam zostać nauczycielem
30 paź 15:31