Różniczkowalność
Poc20: Różniczkowalność
Cześć mam pewien problem, otóż dana jest funkcja:
| | ⎧ | x−11+|x−1| , gdy x≤2 | |
| f(x)= | ⎩ | a√x+2+b, gdy x<2 |
|
a) wyznacz a i b tak aby funkcja f byla rozniczkowalna w punkcie x=2
I tutaj mam pytanie bo sprawdzajac rozniczkowalnosc w tym punkcie musze policzyc granice lewo i
prawostronna, natomiast gdy spojrze na wzor z lewej strony to rozni sie od w zaleznosci od
przedzialu tj.;
x−12−x gdy x<1 oraz
x−1x, gdy x∊<1,2>
Który zatem z nich mam użyć przy liczeniu różniczkowalności?
5 lis 13:39
chichi:
no przecież badasz różniczkowalność w 2, to jestes ciągle w otoczeniu 2, to co to za pytanie
który brać
5 lis 14:06
Poc20: czyli x−1x? Wówczas granica lewostronna wychodzi 14, zacząłem liczyć prawostronna (ta
z pierwiastkiem), ale w sumie nie wiem jak do tego podejść w ogóle, mógłbyś pomóc?
5 lis 14:11
chichi:
lim a√x + 2 + b = a√2 + 2 + b = 2a + b
x→2+
nie wiem z której ma dążyć bo powaliłeś nierówności w zapisie funckji, bez względu z której ta
granica i tak jest taka sama...
5 lis 14:23
Poc20: faktycznie, przy funkcji z pierwiastkiem powinno byc x>2,w kazdym razie, badając
różniczkowalność nie korzystamy ze wzoru
lim f(x+h)−f(x)h ?
h−>0
5 lis 14:32
chichi:
tak, tak. Ja myślałem o ciągłości, a nie o różniczkowalności
5 lis 14:34
Poc20: Noo właśnie i przy korzystaniu z tego wzoru na różniczkowalność pojawiają się schody, nie wiem
jak to rozgryźć, mógłbyś mnie naprowadzić?
5 lis 14:35
chichi:
u ciebie x0 = 2, w czym konkretnie masz problem?
5 lis 14:39
chichi:
zapisz tutaj swoje obliczenia
5 lis 14:39
Poc20: lim a√h+4−1/2+bh= 2a+b−1/20=∞, bo z tego co mi sie wydaje wychodzi nam symbol
[A0]=∞
h−>0
Natomiast dążymy do tego zeby ta granica wynosiła 14, toteż nie wiem za bardzo w jaki
sposób to w ogóle rozpisać
5 lis 14:49