Prawdopodobieństwo
anonim123: Wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 501 które przy dzieleniu przez 14 dały resztę trzy
jest
Odp.36 bo 490=14*35 504=14*36 nie rozumiem tego
11 paź 11:35
K8:
3,17,31,............, 493 −− tworzą ciąg arytm, o różnicy r=14
a
n= 493
| | 493−3 | |
493= 3+(n−1)*14 ⇒ n= |
| +1 |
| | 14 | |
n=36
11 paź 11:48
anonim123: Dlaczego tam jest n−1 i jak to zrobić sposobem który podałam w pierwszym poście?
11 paź 12:46
I'm back:
an = a1 + (n−1)*r <−−− wzór na n'ty wyraz w ciągu arytmetycznym.
Stad to n−1
11 paź 13:51
K8:
11 paź 21:50
anonim123: To rozumiem ale w książce ja mam takie rozwiązanie 490=14*35 oraz 504=14*36 więc wśród
liczb od 1 do 500 jest 36 liczb które przy dzieleniu przez czternaście dają resztę 3
nie wiem skąd to się wzięło
26 paź 13:04
26 paź 14:23
a7: 14*35=490, natomiast 14*37 jest już równe 504 i to jest większe niż 501 dlatego tych liczb jest
36
17, 31,......493
26 paź 15:00
a7: poprawiam ten ciąg zaczyna się od 3 jak już napisała K8
26 paź 15:08
anonim123: Dziękuję
26 paź 15:38