Nierówność z parametrem
Stary ale jary: | | x2+2x+2k | |
Dla jakich wartości parametru k nierówność |
| >0 jest spełniona dla każdej |
| | x2+x+2−k | |
liczby rzeczywistej?
24 paź 18:15
chichi:
przejdź do postaci iloczynowej, a dalej już z górki
24 paź 18:45
mydlix: Można po prostu stwierdzić, że wyrażenie x2+2x+2k nigdy nie będzie ujemne dla wszystkich
rzeczywistych, tak samo x2+x+2−k, bo współczynnik wiodący tych trójmianów jest dodatni.
Zatem, żeby nierówność była spełniona, to oba wyrażenia muszą być dodatnie dla każdej liczby
rzeczywistej.
Skoro x2+2x+1=(x+1)2≥0, to 2k>1, czyli k>12 oraz x2+x+14=(x+12)2≥0, zatem
2−k>14, skąd k<74, zatem
k∊(12;74)
24 paź 19:35
wredulus_pospolitus:
skoro to ma być spełnione dla każdej liczby rzeczywistej (zapewne chodzi o to, że x ma być
dowolna liczbą rzeczywistą), to w takim razie:
1) Δ
mianownika < 0

(w przeciwnym razie wypadają jakieś wartości)
2) Δ
licznika < 0 (co jest konsekwencją punktu (1) )
alternatywne podejście:
| x2+2x+2k | | (x+2)2 + 2k − 4 | |
| = |
| > 0 ⇔ |
| x2+x+2−k | | (x+0.5)2 + 1.75 − k | |
⇔ 2k−4 > 0 ∧ 1.75 − k > 0 ale tutaj mimo wszystko warto by było dać trochę opisówki
24 paź 19:38
wredulus_pospolitus:
ajjj ... oczywiście w liczniku winno być (x+
1)
2 + 2k −
1
24 paź 19:39