ciagi
maxmar: Mam takie zadanie "dany jest ciag (an), gdzie an = (2−3+4−5+...−(2n−1)+2n)/n , n jest elementem
N+
Mam obliczyć a3 i zbadać monotoniczność tego ciągu.
Aby to zrobić mogę rozbić go na dwa ciągi 2 + 4 + ... + 2n i drugi −3 + −5 + ... + −2n+1?
Następnie sprawdzić 2+(k−1)/2=2n i wychodzi n=k
Potem suma ((2+2n)n)/2=n+n2
−2n+1=−3+(k−1)*(−2)
no i tu mam problem bo wychodzi mi −2n+1=−1−2k
Jak to obliczyć?
30 maj 22:56
Jack: Masz 2 ciagi
1) 2 + 4 + 6 + ... + 2n
2) −3 − 5 − 7 − ... − (2n−1)
w drugim ciagu wyciagnijmy minus, zeby bylo widac,ze to suma
2) − (3+5+7+...+(2n−1))
Suma pierwszego ciagu :
a
1 = 2
r = 2
oznaczmy ilosc wyrazow jako x zeby nie mylilo sie z "n"
ilosc wyrazow obliczymy ze wzoru a
n = a
1 + (x−1)r (x zamiast n)
a
n = 2n zatem
2n = 2 + (x−1)2 = 2 + 2x − 2 = 2x
x = n
zatem suma
1
| | 2 + 2n | |
S1 = |
| * n = (n+1)n = n2 + n |
| | 2 | |
i jak rozumiem to juz masz.
Teraz ta duga suma
2) − (3+5+7+...+(2n−1))
a
1 = 3
r = 2
a
n = 2n−1
2n−1 = 3 + (x−1)2 = 3 + 2x − 2 = 1 + 2x
2x = 2n − 2
x = n−1 <−−tyle mamy wyrazow.
zatem suma (oczywiscie przed tym wszystkim minus)
| | 3 + 2n − 1 | |
S2 = − |
| * (n−1) = − (n+1)(n−1) = − (n2 − 1) = −n2 + 1 |
| | 2 | |
zatem nasz ciag
a
n = S
1 + S
2 =
n2 + n − n2 + 1 = n + 1
a
3 = 3 + 1 = 4
Monotonicznosc
a
n+1 = n+2
a
n+1 − a
n = n+2 − (n+1) = n+2 − n − 1 = 1
ciag zatem rosnacy.
30 maj 23:14
jc: an = (n+1)/n = 1 + 1/n ciąg malejący.
30 maj 23:18
Jack: Zazwyczaj ludzie maja problem z okresleniem ilosci wyrazow
Ja zawsze sobie zapisywalem an = a1 + (x−1)r. Nie wiem czy to formalny zapis ale na pewno
robi sie mniej bledow.
Na przyklad mamy ciag
1,2,3,...,2n+1
To oczywiscie liczba wyrazow wcale nie bedzie n.
sprawdzmy wiec ile jeat ich naprawde.
2n+1 = 1+(x−1)1 = 1 + x − 1 = x
Zatem wyrazow w tym wypadku jest 2n+1.
Tutaj akurat bylo to raczej widoczne, jednak na przyszłosc polecam twn wzor zapisywac w sposob,
aby nie mylic oznaczen
30 maj 23:22
Jack: A przepraszam, nie zauwazylem ze ta sume na koncu przez n dzielimy.
Co oczywiscie sprawia ze to ciag malejacy.
30 maj 23:26
ewrw: γπ
24 paź 10:14