wyznacz wzór funkcji liniowej
no już nic nie wiem: f(−x+3)=x+5
taki pomysł:
f(−x)=x−3+5=x+2
f(x)=−x−2
lub
f(x−3)=−x+5
f(x)=−x+3+5=−x+8
czemu wychodzą mi dwa różne rozwiązania? co robię źle w pierwszym?
4 lis 21:23
mat:
f(x)=ax+b
to
f(−x+3)=a(−x+3)+b
f(−x+3)= −ax+3a+b
i f(−x+3)= x+5
to a= −1 i 3a+b=5 ⇒ b=8
f(x)= −x+8
4 lis 21:31
ABC:
f(−x)=f((−x−3)+3)=x+3+5=x+8
a tak w ogóle to nie lepiej znaleźć z tego warunku dwa dowolne różne punkty i poprowadzić
prostą?
4 lis 21:35
no już nic nie wiem: super, dziękuję. Już wiem
4 lis 21:51