Dwa różna podstawienia w całce dają inne wyniki
Ania: Nie wiem, gdzie zrobiłam błąd.
∫(1−2√t)/(2t√t)dt = [podstawienie u = 2√t, wtedy du = dt/√t, czyli dt = udu/2] =
= 2∫(1−u)/u2 = −1/√t − ln|4t|
Z innym podstawieniem:
∫(1−2√t)/(2t√t)dt = [podstawienie u = √t, wtedy du = dt/2√t, czyli dt = 2udu] =
= ∫(1−2u)/u2 = −1/√t − ln|t|
Dlaczego wychodzą różne wyniki?
(Wiem, że można to zrobić bez podstawienia i wynik wyjdzie tak jak w drugim podstawieniu,
ale męczy mnie to, dlaczego w pierwszym nie wyszło mimo że powinno).
30 paź 18:58
mat: ln|4t| = ln4+ln|t|
Zapomniałeś o ty, że całka jest wyznaczona z dokładnością do stałej!

∫f(x)dx = F(x) + C
u ciebie ln4 jest stałą i wchodzi do C
30 paź 19:05
Ania: Oj racja 🤦♀️ bardzo dziękuję!
Ten problem był częścią zadania z równań różniczkowych z postawieniem t = y/x − teraz przy
okazji wiem, dlaczego tam wyszedł mi tak dziwny wynik.
Dzięki jeszcze raz!
30 paź 19:13
Mariusz:
Aniu a skąd pomysł że pierwszy wynik jest zły wszak ln|4t|=ln|4|+ln|t| i wynik różni się tylko
o stałą
Inny przykład
∫sin(x)cos(x)dx
Tutaj możemy podstawić t=sin(x)
| | 1 | |
Otrzymamy wtedy ∫tdt = |
| sin2(x)+C1 |
| | 2 | |
Możemy też podstawić t=cos(x)
| | 1 | |
Otrzymamy wtedy −∫tdt = − |
| cos2(x)+C2 |
| | 2 | |
∫sin(x)cos(x)dx
| | 1 | |
Możemy zapisać sin(x)cos(x) jako |
| sin(2x) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Teraz możemy podstawić t=2x dt =2dx , dx= |
| dt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Otrzymamy wtedy |
| ∫sin(t)dt = − |
| cos(2x) +C3 |
| | 4 | | 4 | |
Otrzymaliśmy trzy z pozoru różne wyniki
jednak są one tym samym tylko stałe się różnią
Inaczej, wróćmy jeszcze do pochodnych
(x
2)'=2x
ale
(x
2+1)' = 2x
30 paź 19:13
Ania: Tak, głupi błąd. Chyba za długo siedziałam nad tym zadaniem. Dzięki za pomoc!
30 paź 19:21
Mariusz:
Ach równania jednorodne − to początek zabawy z równaniami różniczkowymi
Tym podstawieniem sprowadza się równanie jednorodne do równania o rozdzielonych zmiennych
które powinno być wprowadzone lekcję wcześniej
Nie wiem czy to tylko moja preferencja ale ja wolę sobie literkę t
zostawiać do zamiany zmiennej niezależnej
Aniu mat właśnie zrobił z ciebie mężczyznę
30 paź 19:26
Ania: Póki co podoba mi się ta zabawa haha
A ludzie robiący ze mnie mężczyznę na forach matematycznych
czy informatycznych to standard
30 paź 19:33
30 paź 19:46