ciagłosc
~kont: Zbadać ciągłość funkcji f(x) w R:
f(x) =
Ix−1I dla x>1
| | π | |
proszę o pomoc zapewne wiąze się to z tym że cos <−1,1> to wiem potem |
| nie wiem  |
| | 2 | |
24 paź 22:37
chichi:
wrzuć zdjęcie zadania i co Ty w ogóle wypisujesz?
24 paź 23:23
--kont: Czego nie widać? Klamry,
bo w skrótach nie ma jej
24 paź 23:41
~kont: ktos cos wie ?
25 paź 10:41
chichi:
a co się dzieje z funkcją na przedziale (−1,1) nie istnieje? tam mam badać jej ciągłość?
25 paź 11:50
chichi:
tfu... na. przedziale (−
∞,−1)
25 paź 11:51
~kont: o szi... sory chichi
zgadza się w takiej postaci się nie da
f(x)=
Ix−1I dla IxI>1
| | πx | |
ale i tam nie wiem, czy cos |
| mozna troche uproscic czy isc we wzor |
| | 2 | |
25 paź 12:00
chichi:
no widzisz... nie ma co upraszczając, badamy ciągłość poprzez policzenie granic jednostronnych
w −1 i 1 jeśli będą równe i ponadto takie same jak odpowiednio f(−1) i f(1) to funkcja się
ciągła w tych punktach, jeśli któraś z równości nie zajdzie, to nie będzie ciągła
25 paź 12:03
chichi:
lim
x→−1+f(x) = −cos(π/2) = 0 = f(−1) ≠ lim
x→−1−f(x) = |−1−1| = 2
no to już mamy nieciągłość w −1
25 paź 12:07
~kont: 
tak, ale przeraziło mnie π i kombinujac ze 2π=180 i w ta strone ok juz wszystko chchi thanks
25 paź 22:25
chichi:
2π = 360
o, pozdrawiam
25 paź 22:29
~kont:
25 paź 22:54