Napisz zaprzeczenie zdania
anon: Napisz zaprzeczenie zdania
∃x∊R (x = 2 ∧ x < 0)
Wychodzi mi ∀x∊R (x ≠2 v x ≥ 0). Poprawnie? Jak nie to jak powinno wyjść i co robię źle?
25 paź 21:26
chichi:
tak, widocznie nie wiesz z czego nawet korzystasz.
są to prawa de Morgana dla kwantyfikatorow oraz zdań
25 paź 21:40
anon: No właśnie nie do końca rozumiem, ale teraz mam jakiś punkt zaczepienia. Dzięki za pomoc
25 paź 21:43
chichi:
¬(∃x∊R(x = 2 ∧ x < 0)) =
1 ∀x∊R(¬( x = 2 ∧ x < 0)) =
2 ∀x∊R (x ≠ 2 ∨ x ≥ 0)
(1) zachodzi dlatego iż na mocy prawa de Morgana dla kwantyfikatorów:
¬(∃
x p(x)) ⇔ (∀
x ¬p(x))
(2) zachodzi dlatego iż na mocy prawa de Morgana dla zdań:
¬(p ∧ q) ⇔ ¬p ∨ ¬q
Myślę, że teraz wszystko powinno być jasne
25 paź 22:20