Jaka będzie monotoniczność sumy i iloczynu funkcji?
ZatemJAK: Załóżmy, że mamy dwie funkcje rosnące f,g: [0,1] −−> R. Jaka bedzie monotnicznosc
sumy oraz iloczynu tych funkcji w przypadku, gdy obydwie funkcje f, g przyjmują:
a) wartości dodatnie
b) wartości ujemne→
24 paź 18:42
wredulus_pospolitus:
(a) będzie rosnąca i rosnąca
(b) suma: rosnąca ; iloczyn: nie można jednoznacznie stwierdzić
przykład dla iloczynu:
f(x) = x+1 ; g(x) = x − 7 −−−> f(x)*g(x) = (x+1)(x−7) −−> funkcja malejąca
| | 1 | |
f(x) = x+1 ; g(x) = − |
| −−−> f(x)*g(x) = −1 −−> funkcja stała |
| | x+1 | |
f(x) = x + 1 ; g(x) = 2x − 3 −−−> f(x)*g(x) = 2(x+1)(x−1.5) −−−> funkcja niemonotoniczna
f(x) = x + 2 ; g(x) = 2x − 3 −−−> f(x)*g(x) = 2(x+2)(x−1.5) −−−> funkcja rosnąca
24 paź 19:52
ZatemJAK: Wielkie DZIĘKUJĘ, @wredulus
pospolitus
25 paź 21:21