Rozwiąż układ równań metodą mieszaną
dominik: Rozwiąż układ równań metodą mieszaną
3x−y=14
x−3y=−12
7x−5y=11
11x−y=31
10 paź 17:51
Eta:
Co to jest "metoda mieszana" ? .........
10 paź 19:08
b.: trzeba tak zamieszać, żeby wyszło
10 paź 19:09
Max: 3x−y=14
x−3y=−12
11 paź 12:46
janio: dominik może chodzi o metodę przeciwnych współczynników,a następnie po zlikwidowaniu
jednej niewiadomej wstawiasz do dowolnego równania obliczoną drugą niewiadomą
i to nazywasz metodą mieszaną.
11 paź 13:02
gimbus: gimbaza
11 wrz 18:33
PW: No chyba tak: metoda przeciwnych współczynników to jeden sposób, a inny: metoda wyznaczania
niewiadomej z jednego równania i podstawiania do drugiego. Wygląda na to, że "mieszana" używa
obydwu sposobów. Określenie chyba mało popularne.
Szybko obliczymy po dodaniu stronami, że
4x−4y=2.
a więc
i dalej już metodą podstawiania, też dlatego, że będzie szybciej.
12 wrz 12:11
asdf: to są dwa układy, czy 4 funkcje liniowe?
12 wrz 13:15
Maciek: Dzieki wielkie bros amigos
27 paź 07:56