Zadanie z matematyki
Agata : Dane są równania prostych k: y = 5x + 4 oraz
l: −1,5x − 2 = 0.
Wyznacz cosinus kąta ostrego, jaki tworzą proste k i l.
Proszę o pomoc.
27 paź 20:01
Min. Edukacji: 22o22'48''
27 paź 22:29
Min. Edukacji: cosα=0,9247
27 paź 22:30
Mariusz:
k:5x−y+4=0
l:3x+4=0
| | 5*3+(−1)*0 | |
cos(α)= |
| |
| | √52+(−1)2√32+02 | |
Ja tutaj skorzystałem z gotowego wzoru ale jak go nie znasz to
Rozwiązujesz układ równań aby dostać punkt przecięcia tych prostych
Na każdej z tych prostych obierasz sobie po jednym punkcie
Teraz masz do wyboru albo korzystasz z iloczynu skalarnego wektorów
albo korzystasz z twierdzenia cosinusów
(Iloczyn skalarny wg mnie będzie odrobinę wygodniejszy w użyciu
do twierdzenia cosinusów musisz liczyć długości boków)
A ty jak liczyłeś ?
Z iloczynu skalarnego wektorów
Z twierdzenia cosinusów
A może co bardziej prawdopodobne wpisałeś dowolną wartość miary kąta
bez sprawdzania czy jest poprawna
28 paź 02:30
K8:

α+β= 90
o
y=5x+4
| | 5k | |
to tgα=5 = |
| ,k>0 to |BC|= √25k2+k2=√26k |
| | k | |
====================
i po ptokach
28 paź 11:03